Strona główna 5 Baza wiedzy 5 Jak czyścić filtry w okapach gastronomicznych?

Baza wiedzy

Jak czyścić filtry w okapach gastronomicznych?

Baza wiedzy

Jak czyścić filtry w okapach Jeven?

Zadbane urządzenia są niezbędnym elementem prawidłowo funkcjonującej, profesjonalnej kuchni. Każdy pracownik kuchni wie, jak ważnym jej elementem jest wydajny okap gastronomiczny. Jednak jego prawidłowe działanie jest uzależnione od regularnego czyszczenia okapu, a przede wszystkim, filtrów okapu. Podpowiadamy jak się do tego zabrać.

Czyste filtry w okapach Jeven

Częstotliwość czyszczenia filtrów w okapach jest uzależniona od stopnia eksploatacji. Przy niezwykle wzmożonym ruchu trzeba to robić nawet codziennie. W mniej zapracowanych kuchniach zdarza się, że wystarczy czyścić filtry raz w miesiącu. Najlepiej regularnie sprawdzać stan zabrudzenia filtrów.

Na pierwszy rzut oka może wydać się, że czyszczenie okapu i filtrów to żmudny i męczący proces. Nic bardziej mylnego. Nowoczesne rozwiązania zastosowane w budowie okapów kuchennych Jeven sprawiają, że czyszczenie filtrów jest prostą, szybko przebiegającą czynnością.

Dlaczego warto zadbać o czyste filtry okapu?

Rozwiązania marki Jeven są powszechnie uznawane za wzorcowe dla całej branży gastronomicznej. Jednak, niezależnie od klasy producenta, tylko zadbany sprzęt rokuje wieloletnim bezawaryjnym użytkowaniem. Prawidłowe czyszczenie okapów kuchennych i filtrów daje perspektywę na długotrwałe użytkowanie i wydajną pracę urządzeń.

Czyszczenie filtrów w okapach gastronomicznych krok po kroku

W naszej ofercie znajdziecie szereg okapów kuchennych dla profesjonalnej gastronomii. Wszystkie okapy Jeven to topowe urządzenia, jednak różniące się między sobą zastosowanymi rozwiązaniami. Poniżej znajdziecie krótki poradnik czyszczenia poszczególnych rodzajów filtrów stosowanych naszych okapach gastronomicznych. Jeśli chcecie, możecie też pobrać szczegółowe instrukcje czyszczenia filtrów montowanych w okapach z naszej oferty. Znajdziecie je na stronach dedykowanych konkretnym urządzeniom.

Filtry JCE

  • Czyszczenie filtrów okapu zaczynamy od wyjęcia kasety z cylindrami z okapu – wysuwamy ją z prowadnicy modułu
  • Następnie wylewamy płynny tłuszcz zgromadzony w zbiorniku cylindra karty filtra
  • Kasetę filtra można myć ręcznie lub zmywarce, przy użyciu zwykłego środka myjącego (detergentu) stosowanego w gastronomii
  • Pamiętajcie, że do mycia w zmywarce filtry wstawiamy dnem do góry
  • Suche i umyte filtry wsuwamy z powrotem do kasety

Filtry JFF

  • Czyszczenie filtrów okapu zaczynamy od zdjęcia klapy rewizyjnej i wyjęcia kasety z cylindrami filtra – wysuwamy ją prowadnicy modułu
  • Następnie wylewamy płynny tłuszcz zgromadzony w zbiorniku cylindra kasety, po czym wysuwamy filtr siatkowy. Jeśli jest zabrudzony, myjemy go w zmywarce
  • Kasety można myć ręcznie lub w zmywarce, używając środka myjącego (detergentu) stosowanego w gastronomii
  • Pamiętajcie, że do mycia w zmywarce filtry wstawiamy dnem do góry
  • Umyte i suche filtry siatkowe wsuwamy z powrotem do kasety, zamykamy klapę rewizyjną
  • Czyste i suche kasety montujemy w obudowie filtra

Filtry UV Combilux

  • W pierwszej kolejności wyłączamy lampy UV, za pomocą dotykowego panelu (przycisk STOP)
  • Zdejmujemy klapę rewizyjną i wyjmujemy kasetę z cylindrami z okapu, wysuwając ją z prowadnicy modułu
  • Następnie wylewamy płynny tłuszcz zgromadzony w zbiorniku cylindra kasety, po czym wysuwamy filtr siatkowy. Jeśli jest zabrudzony, myjemy go zmywarce
  • Kasety można myć ręcznie lub w zmywarce, używając środka myjącego (detergentu) stosowanego w gastronomii
  • Pamiętajcie, że do mycia w zmywarce filtry wstawiamy dnem do góry
  • Jeśli lampy UV są zabrudzone, czyścimy je suchą ściereczką
  • Czyste i suche filtry wsuwamy do kasety, zamykamy klapę rewizyjną i włączamy lampy UV (przycisk START)

Filtry Turbo Swing

Taca ociekowa i dolna część filtra:

  • Opróżniamy tacę ociekową – odkręcamy zawór spustowy i czekamy, aż tłuszcz spłynie do podstawionego naczynia. Następnie, zakręcamy zawór
  • Minimum 2 razy w roku czyścimy tacę ociekową – luzujemy 3 nakrętki mocujące i przekręcamy całość zgodnie z ruchem wskazówek zegara
  • Po odkręceniu tacy, czyścimy na mokro krawędź wlotu filtra
  • Tacę ociekową i dolną obudowę myjemy ręcznie lub w zmywarce, używając środka myjącego (detergentu) stosowanego w gastronomii

Płyta obrotowa filtra:

  • Ważne, by otwory perforacyjne na płycie nie były zapchane zanieczyszczeniami (tłuszczem) z wywiewanego powietrza
  • Płytę demontujemy odkręcając nakrętkę mocującą (przeciwnie do ruchu wskazówek zegara)
  • Płytę myjemy ręcznie lub w zmywarce, używając środka myjącego (detergentu) stosowanego w gastronomii
  • Powierzchnia płyty jest pokryta powłoką teflonową – do czyszczenia nie wolno używać twardych, ostrych narzędzi

Silnik i komora wywiewna filtra:

  • Silnik i wewnętrzne powierzchnie komory czyścimy na mokro lub na sucho, raz na 6 miesięcy
  • Po wyczyszczeniu tych elementów instalujemy w kolejności: płytę obrotową, tacę ociekową i dolną część filtra

Filtry UV Turbo

Taca ociekowa i dolna część filtra:

  • Opróżniamy tacę ociekową – odkręcamy zawór spustowy i czekamy, aż tłuszcz spłynie do podstawionego naczynia. Następnie zakręcamy zawór
  • Minimum 2 razy w roku czyścimy tacę ociekową – luzujemy 3 nakrętki mocujące i przekręcamy całość zgodnie z ruchem wskazówek zegara
  • Po odkręceniu tacy, czyścimy na mokro krawędź wlotu filtra
  • Tacę ociekową i dolną obudowę myjemy ręcznie lub w zmywarce, używając środka myjącego(detergentu) stosowanego w gastronomii

Płyta obrotowa filtra:

  • Ważne, by otwory perforacyjne na płycie nie były zapchane zanieczyszczeniami (tłuszczem) z wywiewanego powietrza
  • Płytę demontujemy odkręcając nakrętkę mocującą (przeciwnie do ruchu wskazówek zegara)
  • Płytę myjemy ręcznie lub w zmywarce, używając środka myjącego (detergentu) stosowanego w gastronomii
  • Powierzchnia płyty jest pokryta powłoką teflonową – do czyszczenia nie wolno używać twardych, ostrych narzędzi

Silnik i komora wywiewna filtra:

  • Przed przystąpieniem do czyszczenia, sprawdzamy, czy lampa UV jest odłączona od zasilania. Jeśli niebieskie światło nadal świeci, nie patrzymy w jego stronę. Pora na niezwłoczny kontakt z serwisantami Leven Group
  • Jeśli lampa zgasła, możemy zacząć czyszczenie. Lampę UV czyścimy wyłącznie na sucho
  • Silnik i wewnętrzne powierzchnie komory czyścimy na mokro lub na sucho
  • Po wyczyszczeniu tych elementów instalujemy w kolejności: płytę obrotową, tacę ociekową i dolną część filtra

Czyszczenie filtrów w okapach prostsze niż kiedykolwiek wcześniej

Jak widzicie, czyszczenie filtrów okapu marki Jeven to nieskomplikowany proces. Trzymając się naszego poradnika, sprawnie przejdziecie przez jego kolejne etapy. Dzięki temu okapy gastronomiczne Jeven będą dumą waszej kuchni przez długie lata.