Filtr UV Turbo

Filtr UV Turbo został zaprojektowany specjalnie do kuchni, gdzie wymagana jest bardzo wysoka skuteczność oczyszczania powietrza z tłuszczów oraz równocześnie istnieje potrzeba usuwania zapachów z wywiewanego powietrza.

Filtracja w filtrze UV Turbo jest dwustopniowa. Pierwszy stopień filtracji odbywa się na szybkoobrotowej płycie, która skutecznie usuwa cząsteczki tłuszczu większe niż 3 μm. Po przejściu powietrza przez obrotową płytę filtra UV Turbo wywiewane powietrze trafi a do komory, w której odbywa się drugi stopień filtracji.

Zalety filtrów UV Turbo:

Wysoka skuteczność separacji tłuszczu bez względu na przepływ powietrza. Filtr usuwa ponad 99% cząsteczek tłuszczu, niezależnie od ich wielkości, dzięki dwustopniowej filtracji mechaniczno-UV.

Unikalna cecha filtra. Filtr UV Turbo utrzymuje bardzo wysoką sprawność ekstrakcji tłuszczu na stałym poziomie niezależnie od ilości przepływającego powietrza przez filtr.

Eliminacja zapachów z wywiewanego powietrza. Dzięki procesowi fotokatalitycznemu filtr skutecznie redukuje nieprzyjemne zapachy, poprawiając jakość powietrza.

Bezpieczeństwo użytkowania – brak emisji ozonu. Lampa UV zastosowana w filtrze nie generuje szkodliwego ozonu, co czyni system bezpiecznym dla personelu kuchennego.

Trwała i higieniczna konstrukcja ze stali nierdzewnej i aluminium. Obudowa wykonana z AISI 304 oraz elementy aluminiowe pokryte specjalną powłoką zapewniają długowieczność i łatwość czyszczenia

W trosce o najwyższą jakość obsługi naszych klientów, każde województwo posiada dedykowanego opiekuna którego zadaniem jest doradztwo i wsparcie. Znajdź swojego opiekuna wybierając województwo z listy:

Zasada działania filtra UV Turbo

Legenda: 

1. Zanieczyszczone powietrze znad urządzeń kuchennych zostaje zassane do filtra UV Turbo

2. Płyta obrotowa filtra jest w ciągłym ruchu

3. Tłuszcz i inne zanieczyszczenia zostają oddzielone

4. Cząsteczki tłuszczu i sadzy zostają odrzucone na wewnętrzną powierzchnię obudowy filtra

5. Gromadzony tłuszcz spływa do tacy ociekowej

6. Płynny tłuszcz zostaje usunięty z tacy przez odkręcenie zaworu spustowego

7. Oczyszczone powietrze

8. Lampa UV, która nie generuje ozonu, to tutaj następuje kolejna eliminacja najmniejszych cząstek tłuszczu

9. Czyste powietrze opuszcza filtr UV Turbo

Budowa filtra TurboSwing

Legenda:

1. Króciec podłączeniowy wywiewu powietrza.
2. Przepustnica regulacyjna umieszczona w króćcu wylotowym.
3. Puszka elektryczna podłączenia silnika i lampy.
4. Lampa UV niegenerująca ozonu.
5. Wyłącznik bezpieczeństwa.
6. Diody sygnalizujące działania filtra.
7. Obudowa filtra.
8. Silnik.
9. Obrotowa płyta.
10. Zawór spustowy.
11. Króciec pomiaru ilości przepływu powietrza.
12. Taca ociekowa.
13. Komora wywiewna filtra wewnątrz fotokatalizatorem

Skuteczność ekstrakcji tłuszczu

Badania rozkładu masy cząsteczek tłuszczu w wywiewanym powietrzu z kuchni restauracyjnych wskazują, że 10-25% masy tłuszczu stanowią cząsteczki o wielkości mniejszej niż 10 μm. Cząsteczki o wielkościach od 3 do 10 μm mogą być skutecznie usunięte z powietrza w filtrach mechanicznych, takich jak filtr TurboSwing lub filtr cyklonowo- cylindryczny JCE.

Natomiast w celu usunięcia cząsteczek mniejszych niż 3 μm należy dodatkowo zastosować inną metodę filtracji np. taką jak promieniowanie UV.

Filtr UV Turbo to połączenie filtra tłuszczowego TurboSwing oraz promieniowania UV, które co jest bardzo ważne nie generuje szkodliwego ozonu. Takie rozwiązanie skutecznie filtruje powietrze w całym zakresie wielkości cząsteczek generowanych w kuchni oraz dodatkowo jest rozwiązaniem bardzo bezpiecznym dla użytkownika ze względu na to, że lampa UV nie generuje ozonu.